Omkledd

"Omkledd" er et tverrkunstnerisk prosjekt drevet av fotokunstner Theodor With og kostymedesignerne Jenny Hilmo Teig og Berit Haltvik With, ved Teateratelier.

Prosjektet skildrer hvordan et konkret og sammensatt miljø legger til rette for kunstuttrykk som kan ta opp i seg en mangefasettert virkelighet. Fra det visuelle til det mellommenneskelige, fra den historien vi har med oss til den vi vil forme: det er tryggheten i mangfoldet som åpner rom for liv og for medskapelse.

Gjennom bruk av kostymedeler og miljø drøfter vi konkret situasjonen for våre kunstverk og oss som kunstnere på Nyhavna i Trondheim, men strekker oss etter en visningsform som i størst mulig grad inviterer betrakteren til også å delta.

Sammenhengene

Et av dogmene i dette kunstprosjektet har vært å bruke fragmenter av allerede eksisterende kostymer. Tanken bak dette har først og fremst vært å løfte blikket, og gjøre det lett å se hvor langt impulsene fra Nyhavna strekker seg. Vi håper at bildene ikke er "seg selv nok", men både henter tilbake og viser til sammenhengene det står i.

Ugrydde dager

Del 1: Nøkkens kappe designet av JHT til EMAJPSIN (Fazlic Produksjoner) 2019. Den er løst basert på T. Kittelsens nøkk- om den bare hadde kommet helt opp av vannet. Frynsene er skåret for hånd og quiltesømmer er sydd for å gi stivhet og tekstur til patineringen. 

Del 2: Afrikansk krans designet av JHT til EMAJIPSIN (Fazlic Produksjoner) 2019. Dette er en modifisert og patinert børstering, funnet på Nyhavna etter en lang vinter med bruk av børstebiler.

Del 3: Nornekjole designet av BHW til Yggdrasil (Yggdrasil Teater) 2020. Jeg hadde behov for å lage noe som ikke var menneske, ikke dyr og ikke gud, men noe som var av samme materie som jorda eller landskapet. Løsningen ble en strandparasoll fra Rusta, som ble de- og remontert på en kjole. 

Del 4: Fullas Jakke designet av BHW til Yggdrasil (Yggdrasil Teater) 2020. Jakken er til en av hovedgudinnen, Friggs, tjenere. Her får også hovedkarakteren status ved at også tjenerne går flott kledd. Jakken er basert på et fretex funn av en todelt 70-talls selskapskjoler, og er omformet og spraypatinert. Utrykket til forestillinga ligger i et slags anime/historisk/samtids-univers.

Bildet fins for salg her på nettstedet.

I overlys av høy himmel

Del 1: Jakke designet av JHT til NOOB (Turnéteateret i Trøndelag) 2018. Et digitalt landskap og jakken tilhørte mamma elg. Stoffet til jakken er lagd av mengder med halve rombeformer satt sammen til et stjernemønster.

Del 2: Skulderkappe designet av JHT til FYR (Cirka Teater i samarbeid med Trøndelag Teater) 2020. Fyrtårnet Pharos var det eldste fyrtårnet og kostymet er inspirert av gamle statuer, søyler, erodert stein og kalk.

Del 3: Vams designet av JHT til Trettendagskvelden (Rabarbrateateret) 2019. Vamsen er sydd etter mal fra historiske mønster fra sent 1500-tall og ble lagd i 2 eksemplarer, en til Viola og en til tvillingbroren Sebastian.

Del 4: Kjole designet av BHW til dronning Jadis i Narnia (BUL i Nidaros) 2015. Kjolen består av to lag, en paljettdel og en overkjole i ullstoff med påsydde kappekanter. Et slags spill på det dyriske, snø og det å under være kledd til krig.

Del 5: Juletrestrømpe brukt i «Av augo gjorde han stoveglas» utstilling av BHW og TW 2019

Bildet fins for salg her på nettstedet.

Mine lave ord er vindens

Del 1: Kappe designet av BHW til Friggs ankomst i Yggdrasil (Yggdrasil Teater) 2020. Når vi først ser henne er hun dekket i en digerlang kappe og kommer gående over stranden, Hovedpersonen, Aretha forstår ikke hvem hun er, men forstår at det er en kvinne med makt.

Del 2: Friggs jakke designet av BHW Yggdrasil (Yggdrasil Teater) 2020. Jakken er det mest kostbare i hele produksjonen. Som base er det en figurskåret jakke i et jaquardvevet stoff med metallisk marmoreffekt. Over er det montert en maskinbrodert tyll besatt med syntetiske perler og steiner. Den er klippet til og påsydd for hånd slik at den skal følge formen på jakka og virke «sømløs»

Del 3: Kåpe designet av JHT til Heksa i Fårrå te skogs ( Rabarbrateateret) 2016. Her er røtter og greiner hovedinspirasjon gjengitt i stoffets tekstur, blonder og garn.

Del 4: Korsett designet av JHT  til Miranda i The Tempest (LCF BA) 2007. Kostymet er designet selvlagd av rester fra egne barneklær, samt garn, sjøgress, fiskegarn, seil og søppel.

Del 5: Sko designet av BHW til premiereshowet til «Atter en Konge» ved Trondheim Kino i 2003. Til karakteren Eowyn, som jeg spilte selv.

Del 6: Skjørt designet av BHW til Dønnesrosen 2019

Bildet fins for salg her på nettstedet.

Vekten av en sommerfugl

Del 1: Kappe med kvistgevir designet av JHT til EMAJPN (Fazlic Produksjoner). Kappen er lagt til et troll og er lagd av shoddy maleduk.

Del 2: Tunkallen designet av BHW for Våkenatt (Konstellasjonen) 2020. Tunkallen er en slags nisse. Han er gammel som de første grunnvollene til gården han bor på, for det var han som la dem. Kanskje ser du ham ikke, men du vil nok merke det om du gjør noe han ikke liker…. Kostymet er satt sammen som en norsk mannsbunad med vest, belte og strømper, men naturen har forlengst tatt det tilbake, eller er det kanskje naturen som har blitt til en person? Beltet er brikkevevd.

Del 3: Gunvald, er en hjelpenisse. Han fikk aldri egen scenetid, men var en del av prosessen til Våkeneatt (Konstellasjonen) 2020

Bildet fins for salg her på nettstedet.


Skogsus til svar

Del 1: Jakke designet av JHT til Korrigeringer ( Konstellasjonen) 2017. Jakken er strikket av plastikkposer og er en kommentar til pop-kulturen.

Del 2: Vest designet av JHT til En Medtsåmmårnattsdrøm (Rabarbrateateret) 2020. Oberon er alvekonge og har derfor en finurlig form for metallisk kamuflasje.

Del 3: Kjole designet av BHW til Fulla i Yggdrasil (Yggdrasil Teater) 2020. Kjolen er del av et sett. Jakken er å se i «Ugrydde dager»

Del 4: Jakke og bukse designet av JHT til Veien mellom hule og tårn (Cirka Teater) 2017. Dette er tårnet sitt kostyme og har inspirasjon i bølgepapp og origami.

Bildet fins for salg her på nettstedet.

Tilfeldige konstellasjoner av støv

Del 1: Kjole designet av JHT til Det spøker for Jula (Turnéteateret i Trøndelag) 2012. Kjolen tilhører fru spøk hvor en lakenhaug var utgangspunkt for designet. 

Del 2: Jakke designet av BHW til dronning Jadis i Narnia (Bul i Nidaros) 2015. Sammen med maskedesigner Leo Thörn jobbet vi frem et uttrykk der Heksa fikk sterke fugletrekk. Jakken er laget av et aplikert tyllstoff som var avklipp av BHWs egen brudekjole. Ermene har utenpåliggende spiler trekt med tettpakket stoff, og fjer utgjør et slags vingeparti på skuldrene.

Del 3: Krage designet av JHT til Trettendagskvelden (Rabarbrateateret) 2019.

Del 4: Krage designet av JHT til Den Gjerrige (Rabarbrateateret) 2021.

Del 5: Tøfler designet av JHT til the Tempest (LCF BA) 2007. Tilhørende Miranda, dekorert med potettrykk.

Del 6: Blått tyllskjørt av BHW

Del 7: Dinosaur-fjærdrakt designet av JHT til Korrigeringer (Konstellasjonen) 2017. Delen er lagd av revne strimler fra plastikkposer, knyttet inn i bærnett slik at det minner om fjær.

Del 8: Blomsterkjole designet av JHT til en Medtsåmmårnattsdrøm (Rabarbrateateret) 2012. Del av alvedronning Titanias kostyme.

Bildet fins for salg her på nettstedet.

Når du har vært hos dagene

Del 1: Krage designet av JHT til Trettendagskvelden (Rabarbrateateret) 2019.

Del 2:  Krage designet av JHT til den Gjerrige (Rabarbrateateret) 2021. Lagd av gammel duk med isydde blåsvarte fjær. Ble ikke brukt. 

Del 3:  Krage designet av JHT til den Gjerrige (Rabarbrateateret) 2021. Gult knytebånd og brukt av Elise.

Del 4: Kåpedel designet av JHT til FYR (Cirka Teater) 2020. Kostymedelen tilhører Pharos og er inspirert av gamle statuer. Lys er montert i kostymet og det er dekorert med skjell og div. Nips.

Del 5: Rosa tyll og blondekrage designet av JHT til Rosenkrantz og Gyldenstern er døde( BUL i Nidaros) 2015. Kragen ble brukt til Dronningen. 

Del 6:  Krage designet av JHT til den Gjerrige (Rabarbrateateret) 2021. Kragen ble ikke brukt. Er lagd av en gammel duk, farget i te og her brukt som maske.

Del 7: Grønnmønstrete skjørt designet av JHT til En Medtsåmmårnattsdrøm (Rabarbrateateret) 2012. Skjørtet tilhører Hermia. 

Del 8: Underskjørt designet av JHT til Rosenkrantz og Gyldenstern er døde( BUL i Nidaros) 2015.

Del 9: Skjørt designet av JHT til The Tempest (LCF BA) 2007. Broderi i fiskegarn av råsilke, for å etterligne alger og sjøgress. 

Del 10: 1600-talls pipekrave hånsydd av BHW til Sør-Trøndelag Teaterverksted 2003

Del 11: Kronelue designet til dronning Suzan i Narnia (Bul i Nidaros) 2015 ombruk av smykker funnet på fretex.

Del 12: Skiffonskjørt designet av BHW 1600-talls remake 2003

Del 13: Nornekjole designet av JHT til Korsvikaspillet (foreningen Korsvikaspillet) 2011.

Bildet fins for salg her på nettstedet.